Skip to content

Culinary Institute of Europe

ARTHROPODCENE – kiállításmegnyitó

ARTHROPODCENE – kiállításmegnyitó

Időpont: 2023.05.04., csütörtök, 18 óra

Helyszín: 1088 Budapest Kőfaragó utca 13.

Résztvevő művészek: Gosztola Kitti, Nagy Kinga Kata, Pintér Gábor

A kiállítást megnyitja: Viola Csaba

Kurátor: Zagyvai Sári

Környezetbarát csomagolás, egészséges táplálkozás, állatjólét? Milyen alternatív élelmiszerekre építhetünk a jövőben? Tudja például a természet terheit növényi alapú haltermék és állattartás nélküli burger csökkenteni? Mik a prioritások és mihez teremtenek hajtóerőt? Mik az ehető rovarok technofunkcionális, érzékszervi, táplálkozástudományi tulajdonságainak aspektusai? Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ITT tudsz.

Egészséges és környezetbarát, széles körben hallunk magas vitamin és fehérje tartalmukról. Járhat-e bármilyen kockázattal az új alternatíva, hiszen a rovarok fogyasztása kiválthat egyéni allergiás reakciókat. Vajon megjelenik egy új csoport az allergiások végtelennek tűnő sorában, a kitin allergiások csapata?

Az Európai Unió az elmúlt két évben négy rovar élelmiszeripari felhasználását engedélyezte: a keleti vándorsáska, alombogár lárvája, házi tücsök, közönséges lisztbogár sárga lárvája több országban fogyasztható. Szigorúan szabályozni kell-e mindent, ami a tenyésztéssel és felhasználással kapcsolatos? Vajon változik-e a rovarok íze attól függően, hogy milyen körülmények közt nevelkednek,milyen tápot kapnak a tenyésztőktől?Alkalmazhatók-e az állatjólét megfogalmazott alapelvei? A tudomány ehhez hasonló kérdések sorával foglalkozik, az élelmiszermérnökök keresik a válaszokat és megoldásokat, hiszen a rovarok őrleményként vagy feldolgozva egészben az élelmiszeriparban környezetbarátnak és gazdaságos fehérjeforrásnak bizonyultak.

Mi lehet a művészek szerepe? A megosztó témára adott reflexióik és az alternatívákra adott válaszaik szolgálhatnak-e megnyugvással, megnyugtató válaszokként a félelmeinkre és félreértéseinkre? Ezek a válaszok és reflexiók a kizökkentés eszköztárát sem nélkülöző meghökkentő megoldásokkal élve egyfajta norma korrekciónak tekinthetőek. Amíg a tudomány inkább a megoldásokat keresi és irányítja a folyamatokat a racionalitás és fenntarthatóság figyelembe vételével, addig a művészet sokszor a humor és irónia eszköztárát sem nélkülözve olyan külső nézőpontokat keres és talál, amely mentén lakhatóbbá teszi a világunkat.

A kiállítás címe az antropocén korszak nevére alliterál, ez a földtörténet nem hivatalos időszakának megnevezése és leírása széleskörben használt kifejezés. Az új időszak során az emberi tevékenység nagy horderejű hatásokat gyakorol a bolygó éghajlatára és ökoszisztémáira.

A kiállítás címe az emberközpontú helyett a rovarközpontúra vagy művészet központúra transzformálja át a fogalmat. Milyen lehet a változások és alternatívák elterjedésének utópisztikus elgondolása a rovarok perspektívájából? Boldogok-e rabságban a tücskök és egyáltalán máshogy muzsikálnak-e ha tenyésztő üzemekben élnek? Mik lehetnek a kulturális vonatkozásai a változásoknak? Máshogy fogunk-e gondolni Jean de La Fontaine: A tücsök és a hangya című meséjének főszereplőire, ha a tücskök az étkezés mindennapi részévé válnak?

A művészek ambiguitással bíró játékos és humoros megoldásai segítik a konkrét témától való eltávolodást. Gosztola Kitti munkái kiindulópontjául gyakran természettudományos, tudománytörténeti kérdések szolgálnak. A kiállítására készülő alkotásai az élelmiszer célú rovartenyésztés nagyüzemi módszereit tematizálják.

Nagy Kinga Kata technikailag egy korábbi sorozatához nyúl vissza, melynek megközelítése elsősorban képi játékon alapul. Munkáit leginkább a lírai hangvétel, kulturális utalások, fikciós elemek jellemzik. Egyfajta átmeneti állapot felvetése. A jelenlegi képeinek tematikája azokat a kapcsolódásokat hívja életre, amelyek egyszerre vezetnek vizuális, kulturális, spirituális képzetekhez: mesék, mitológia, totemállatok, szimbólumok. A mikrokozmosz felnagyítását látjuk és az abba való belépés elgondolásának kísérletét jelenítik meg a képek.

A kiállítás bemutatja Pintér Gábor szobrait. Pintér alkotásait a csehországi residency alatt készítette 2021-ben. A Morva folyó egyik mellékágának (Bystrice) partján sétálgatva, a víz által csiszolt kövekkel borított folyómedret bámulva egyszer csak eszébe jutottak a hamburgerek, az asszociációs játékot a valóságban is szerette volna megragadni. “….kíváncsi lettem, hogy legalább egy elfogadható összeállítható- e. Így váltak ezek a pihentető séták a műtermi munka részévé. Nehéz kövekkel teli hátizsákkal sétáltam oda- vissza beletörődve, hogy ittlétem alatt nem létezik a hülyeségekkel eltöltött idő”

A képzőművészek alkotásaira a Culinary Institute of Europe egyik művésztanára reflektál. A kulináris művészetek eredményei a kiállításon a közönség számára megkóstolhatóak.

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni ITT tudsz.