Skip to content

Culinary Institute of Europe

VEGETÁRIÁNUS SZAKÁCS

KINEK AJÁNLJUK?

Vegetáriánus Szakács képzésünket egyaránt ajánljuk azoknak, akik hivatásszerűen szeretnének főzni a hús (és más állati eredetű alapanyagok) mellőzése mellett, és azoknak is, akik ugyan nem szeretnének profi szakácsok lenni, de a hétköznapi ételkészítéseik során ki akarnak lépni a rántott sajt-sült krumpli-párolt zöldségek Bermuda-háromszögéből, hogy saját maguknak és a családjuknak teljes értékű, ugyanakkor ízletes fogásokat készítsenek növényi alapanyagokból. A kurzust vegetáriánusok és vegánok is elvégezhetik.

HOGYAN ÉPÜL FEL A PROGRAM?

Iskolánkban a professzionális gasztronómiai képzési csomag keretében eljuthatsz az alapoktól a kulináris művészetekig. Ehhez a 600 órás Szakácssegéd részszakma (4 1013 23 05 Szakács szakma részszakmája) tananyagával kezdünk (Felnőttképző engedély szám: E/2021/000123). A szakácssegéd részszakma képzés teljesítését követően szakmai bizonyítványt szerezhetsz független vizsgaközpontban. A részszakma megszerzéséről kiállított szakmai bizonyítvány államilag elismert alapfokú végzettséget és szakképesítést tanúsít és legalább egy munkakör betöltésére képesít. 

Párhuzamosan olyan piacképes tudásra és készségekre tehetsz szert, amivel a magas szintű gasztronómia világában helyt tudsz állni, és angol nyelven is tudsz majd kommunikálni munkád során. Ehhez a Vegetáriánus szakács ( Felnőttképzési nyilvántartás szám: B/2020/001366) és az Angol szakmai nyelv ( Felnőttképzési nyilvántartás szám: B/2020/001366)  felkészítő képzésünket biztosítjuk. További részletek a tájékoztató füzetben, amit az alábbi linken tudsz letölteni.

További részletek a tájékoztató füzetben, amit az alábbi linken tudsz letölteni.

KÉPZÉS MODULJAI

Késtechnika           

Zöldségek 

Gyümölcsök

Gombák

Hüvelyesek

Gabonák, magok

Fűszerek

 Fermentáció

Alaplevek

Szószok, öntetek

Levesek, krémlevesek

Növényi fehérjék

Csokoládé kreációk

Vegán cukrászat alapjai

Jégkrémek, sorbék

Alternatív tejek, sajtok

Főzési és sütési alaptechnikák

Tálalás, ételfotózás

Élelmiszerbiztonság

Fenntartható gazdálkodás

Kulináris önéletrajz írás

Veszteségcsökkentés

Vállalkozásindítás

Pályaorientáció/Szakmai gyakorlat

MENNYIBE KERÜL A KÉPZÉS?

A képzés díja 980.000 Ft, részletfizetési lehetőség egyéni elbírálás alapján lehetséges. A díj tartalmazza az iskola tanárai által összeállított digitális elméleti tananyagot, a képzés során használt alapanyagokat, a pályaorientációs tanácsadást és a szakmai gyakorlati hely biztosítását. A gyakorlati órákhoz szükséges késkészletet és felszerelést egyénileg kell beszerezni (szakácskabát, késkészlet, sapka, szakács nadrág, konyharuha, fehér kötény, konyhai csúszásgátlós zárt cipő).

ÖSZTÖNDÍJ

Hogyan jelentkezhetek az ösztöndíjra?

  • motivációs levél,
  • a pályázó rövid bemutatása,
  • jövőbeli tervek ismertetése,
  • a pályázó által az adott ágazat legkedveltebb részterületének rövid bemutatása.

A pályázat elbírálása során előnyben részesülnek azok a hallgatók, akik a jövőben rész vagy teljes munkaidős állást vállalnának az intézmény által felkínált helyen. Az ösztöndíj mértéke nagyjából a képzési díj 30%-át fedezi, így az ösztöndíjt elnyert jelentkezők számára 680.000 forint lesz a képzési díj.
A kiadott ösztöndíjak száma a pályázók sikerességétől függ.

MIT FOGSZ TANULNI A KÉPZÉSEN?

A képzés során egyaránt betekintést nyerhetsz a magas szintű vegetáriánus szakács szakma elméleti és gyakorlati részébe, elsajátíthatod a különböző főzési és sütési alaptechnikákat, és a képzés végére magas szinten tudod majd használni azokat. Az egy éves program angol nyelven zajlik és államilag elismert akkreditált szakácssegéd részszakma képesítés megszerzésével végződhet. Ehhez 337 óra külsős gyakorlatot kell elvégezni a tanfolyam keretei között, amit intézményünk szervez meg számodra a pályaorientációs beszélgetést követően. A szakmai képesítés és tanúsítvány megszerzése után meg fogsz felelni az állam által előírt új szakmai követelményeknek és bármilyen vendéglátóipari egységben dolgozhatsz és saját vállalkozásodat is üzemeltetheted. A jelentkezés során az elbírálás jogát fenntartjuk és  indoklás nélkül elutasíthatjuk a jelentkezőt. Intézetünk fegyelmezett, a tanulást komolyan vevő és a csapatmunka  iránt elkötelezett 14 évnél idősebb fiatalokat és felnőtteket vár. Célunk, hogy résztvevőink elsajátítsák a legfontosabb angol szakmai kifejezéseket, így egy külföldi konyhában is profin meg tudják állni a helyüket. Fontos megemlíteni, hogy az egészségesség számunkra nem az alacsony kalóriatartalmat jelenti, hanem a friss és jó minőségű alapanyagokból készült teljes értékű ételeket. A fenntarthatóság kiemelt szerepet kap minden képzési modulban, nem csak tudást szeretnénk átadni, hanem egy szemléletmódot is amit az egész intézet hivatott képviselni.  

A JELENTKEZÉS MENETE

A jelentkezés első lépése az itt található jelentkezési űrlap kitöltése. Ezután kapsz egy automatikus emailt, amiben benne lesz a tájékoztató füzet és egy link a kérdőívhez, amit szintén ki kell tölteni. Ennek célja, hogy jobban megismerjünk téged és céljaidat. Ezután következik egy kb 20 perces online felvételi beszélgetés, ahol kollégáinkkal átbeszéljük a legfontosabb tudnivalókat, az iskola elvárásait irányodba, és te is felteheted kérdéseidet. Amennyiben az interjú után sikeres elbírálás következik, úgy megkapod a szerződést, amit kitöltve, aláírva vissza kell küldeni emailen. A jelentkezés kizárolag a tandíj befizetésével válik hivatlossá.

A KÉPZÉS KEZDETE

2024. szeptember.

KÉPZÉS HELYSZÍNE

A képzés címe: 1088 Budapest, Bródy Sándor u. 44. illetve külső gyakorlati helyszín.