Skip to content

Culinary Institute of Europe

Szaké és a magyar konyha: meglepő páros, mégis működik

November 13-án egy zártkörű esemény keretében a hyuganatsu citrusféle és az A5 osztályú wagyu után a japán kulinária egy újabb szeletét fedeztük fel a Culinary Institute of Europe-ban. Ezúttal a szaké világában merültünk el vendégeink társaságában, így megismertük az ikonikus japán ital elkészítésének menetét, jellegzetességeit, különböző fajtáit, amivel párhuzamosan prémium minőségű, egyenesen Japánból érkezett szakét kóstolhattunk. Az italokat ízben harmonizáló magyar fogások kísérték.

A japán szakék meglepően változatos és eddig fel nem fedezett világába ezen az estén Juhász Anna sommelier volt, aki korábban a három Michelin-csillagos The Fat Duck étteremben szerzett tapasztalatot, jelenleg pedig a Közép-európai Borászati Intézet bor- és szaké sommelier-tanára. A közönséget a CIE diákjai, séfek, újságírók alkották, valamint legnagyobb büszkeségünkre a japán nagykövet is tiszteletét tette nálunk. 

Juhász Anna sommelier mesélt a szaké előállításának folyamatáról.

Az este a szaké és előállításának átfogó és informatív bemutatásával kezdődött, és ezt követte a fő attrakció, amire mindenki várt: összesen hét különböző szakét ízlelhettek meg a vendégek, melyek karaktere egytől-egyig jellegzetesen különbözött a többitől, ezzel is szemléltettük a szaké sokoldalúságát. Kóstolás közben a sommelier mesélt az egyes szakékat előállító főzőmesterekről, elmagyarázta, milyen ízjegyeket fedezhetünk fel az italokban, és iránymutatást adott, hogy a különböző típusok milyen jellegű ételekhez illenek a legjobban.

A vendégek a CIE diákjai, séfek és újságírók voltak.

Az esemény célja azon túl, hogy megismertesse a szakét a vendégekkel, az is volt, hogy bemutassa, a japán ital akár magyar fogások kísérője is lehet, ezért minden szakét egy-egy étellel szolgáltunk fel. Az ételeket Garai Ádám séf készítette el, aki olyan neves éttermekben dolgozott, mint a Geranium, az Ikarus és a Pierre Gagnaire, majd Japánban Hokkaido szigetén dolgozott főszakácsként.

Büszkék vagyunk, hogy a japán nagykövet is tiszteletét tette az eseményen.

A szaké-étel párosításokat úgy állítottuk össze, hogy egyik se nyomja el a másikat, mint a menüsort kísérő borok összeállításánál, a cél az volt, hogy az italok és a fogások harmonikus egységet alkossanak. 

Hét szaké – hét magyar fogás

Az estét a Yamahai Miyamanishiki Vintage 2018 szakéval kezdtük, amit amuse bouche-ként egy mandula, parmezán sajt, aszalt gyümölcs, Serrano sonka tállal párosítottunk. Miután bemelegedtek az ízlelőbimbók, az ökológiai gazdálkodásból származó Chikuha Noto Beef Junmai szaké következett, ami kimondottan jól működik marhahúsos fogásokkal, így előételként magyar marha tatárt szolgáltunk fel a vendégeknek.

Magyar marha tatár. Háttérben az amise bouche: Serrano sonka, permszán sajt, aszalt sárgabarack, mandula.

Ezután következett a Chikuha Osztriga szaké, aminek a borélesztő komplex savasságot kölcsönöz, beleértve az almasavat, a citromos citromsavat és a borostyánkősavat, így tökéletesen illik az osztrigához, mi azonban Bajai stílusú halászlével kísértük. A Shishi no Sato Sen Sparkling Junmai Ginjo Nama friss ízű pezsgő szakét árpagyöngy kásával és porcini gombával kínáltuk.

Véres hurka.

 A Kamoizumi Junmai Daiginjo szaké szintén jól harmonizál húsokkal, így véres hurkás rétessel és savanyú káposztával kóstolhatták a vendégek, akárcsak a Tamagawa Time Machine italát, aminek különlegessége, hogy gazdag édessége gyorsan átüt és hosszan megmarad. Desszertként a séf egy ikonikus magyar finomságot, túró nudlit tejföllel és mákkal választott, amihez társul a Tsurubai Yuzu Sake szegődött. Ennek egyedisége abban rejlik, hogy a yuzu gyümölcsöt héjával együtt préselik az italba, így megmarad az intenzív íz és savtartalom. Az ételsor zárásaként fügét és kéksajtot kaptak a vendégek, amit búcsúzóul kedvenc szakéjukkal kísérhettek.

Túrógombóc és árpagyöngy gombával.

Ha csak képzeletben is, erre a két órára bejárhattuk Japán sokszínű vidékeit, rizsföldjeit, és bepillanthattunk a szakéfőző műhelyek kulisszái mögé. Számunkra és a vendégek számára is emlékezetes este volt!

 

Tags: