Skip to content

Culinary Institute of Europe

Munkásságáért a japán állam kitüntetését vehette át januárban alapítónk, Maki Stevenson

Miután 2017-ben a japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztériumtól megkapta a japán konyhaművészet jószolgálati nagykövete címet, Maki Stevenson, a Makifood és a Culinary Institute of Europe alapítója 2024 januárjában egy újabb rangos elismerésben részesült: munkásságáért a japán külügyminiszter kitüntetését vehette át. 

Óriási megtiszteltetés érte iskolánkat, amikor értesültünk róla, hogy a japán külügyminiszter úgy találta, alapítónk, Maki Stevenson munkássága a gasztronómia terén érdemessé teszi rá, hogy állami szinten is elismerjék azt. A külügyminiszteri kitüntetést olyan kiemelkedő személyeknek ítélik oda, akik jelentősen hozzájárultak a Japán és más országok közötti barátság előmozdításához. A kitüntetés célja, hogy hivatalos formában is kifejezze a japán állam háláját a szigetország kultúrájának népszerűsítéséért tett erőfeszítésekért, egyúttal felhívja a figyelmet az adott területre, amelyen a kitüntetett tevékenykedik. 

A japnán nagykövet, Otaka Masato beszédet mond az eseményen.

Maki Stevenson azért kapta a kitüntetést, mert jelentős mértékben hozzájárult a japán gasztronómia megismertetéséhez és terjesztéséhez Magyarországon. A kitüntetés az elmúlt 20 év munkájának elismerése: ennyi ideje él Maki Budapesten és dolgozik azért, hogy a szigetország kulináriáját közelebb hozza a magyar emberekhez és a Magyarországra érkező külföldiekhez.  

„Különböző szemináriumokon, bemutatókon és előadásokon keresztül nagyban hozzájárult a Japán és Magyarország közötti barátság és jó kapcsolat előmozdításához” – mondta a japán nagykövet, Otaka Masato Úr az eseményen, ahol Maki Stevenson ünnepélyes keretek között átvehette az elismerést.

Maki Stevenson átveszi a kitüntetést Otaka Masato Úrtól.

Maki 2006-ban kezdett el a saját konyhájában főzőkurzusokat tartani, ahol a gasztronómiára nyitott közönség a sushin túl is felfedezhették a japán kulinária különleges alapanyagait, főzési technikáit és umamiban gazdag ízvilágát. Így indult a Makifood története, ami az évek alatt organikusan fejlődött tovább egy igazi főzőiskolává, ahol évente több tucat főzőkurzuson közel ezer ember vesz részt elismert séfek vezetésével egy professzionális konyhában. A főzőkurzusokon az érdeklődők felfedezhetik többek között Vietnám és Izrael konyháját, készíthetnek hamburgert és pitét vagy épp megtanulhatnak dolgozni a halakkal, azonban a japán tanfolyamok mind a mai napig a Makifood gerincét képezik. A Maki séf által vezetett alkalmakon túl hazánkban élő japán gasztro szakemberek is rendszeresen ellátogatnak konyhánkba, hogy áttadhassák tudásukat, így például a japán desszertekről és teákról tanulhatnak a vendégek Kurita Junkótól, Mineta Yoshiharu, a Komachi Bistro tulajdonosa és főszakácsa udon tészta workshopot tart, míg Hirose Yoshihito sushi kurzusán az autentikus tekercsek elkészítése volt a téma. 

Otaka Masato nagykövet úr, Maki Stevenons és családja

“Nagyon megilletődtem, amikor megtudtam, hogy én kapom meg ezt az elismerést, és el is bizonytalanodta, hogy tényleg nekem akarják ezt adni, hiszen csak egy kis családi vállalkozás vagyunk, a férjemmel vezetjük az iskolákat.. Ez a kitüntetés az elmúlt évtizedek kemény munkájának elismerése, és bizonyítéka annak, hogy volt értelme a babakocsival lent az utcán várakozni, hogy véget érjen a főzőtanfolyam a konyhánkban. Kis lépésekben, de organikusan és folyamatosan fejlődünk, és izgatottan várom, hogy mit tartogat még számunkra a jövő” – mondta Maki Stevenson miután átvette a kitüntetést  Otaka Masato Nagykövet Úrtól.

Hálás köszönjük mindenkinek, aki az elmúlt közel két évtizedben segítette a Makifood és a CIE küldetésének megvalósulását!

Az evolúció következő állomása 2016-ban a Culinary Institute of Europe professzionális gasztroiskola megalapítása volt, ahol a jövő szakácsgenerációját képezzük. Amellett, hogy a diákok három egyéves program (Kulináris művészetek, Cukrász művészetek, Vegtáriánus szakács) keretében szerzi meg a tudást és tapasztalatot, hogy elhelyezkedhessenek a gasztronómia területén. Az intézmény által kiadott tanúsítvány birtokában ugyanis állami vizsgát tehetnek, és így szakmát szerezhetnek. Ezen felül az intézet szervezésében rendszeresen részt vehetnek a magyar gasztro szcéna képviselői a japán kulináriát bemutató eseményeken, így a CIE-ben volt hyganatsu- (egy japán citrusféle), wagyu– és sake-kóstolón merülhetett el a szakmai közönség az új ízekben. 

Amellett, hogy a kitüntetés az elmúlt évtizedek kemény munkájának ünneplése, egyúttal megerősítése is annak, hogy értéket képvisel a tevékenységünk, amit a jövőben is folytatni fogunk.