Skip to content

Culinary Institute of Europe

Elindult Magyarország első akkreditált cukrászsegéd-képzése angol nyelven

Egyedülálló módon angol nyelven indítottunk államilag akkreditált cukrászsegédrészszakma-képzést február 11-én. A kurzus naprakész tudást ad a résztvevőknek a hazai és külföldi oktatógárdának köszönhetően, az alaptechnikákra és aktuális trendekre épülő modulokon túl pedig az angol nyelv biztosítja, hogy nemzetközileg is versenyképes tudást szereznek meg a résztvevők.

Az öt éve indult, angol és magyar nyelven futó Kulináris Művészetek képzésünk után elindítottuk második programunkat Cukrász Művészetek néven, amely Magyarországon egyedülálló módon angol nyelvű és akkreditált, vagyis az állami vizsga letétele után Cukrászsegéd részszakma képesítést szerezhetnek a végzett diákok.

A Cukrász Művészetek kurzus egyedülálló abban a tekintetben, hogy az akkreditált képzésen az oktatás angol nyelven folyik, így a magyar diákok mellett külföldről is várjuk a tanulni és fejlődni vágyókat. A február közepén 10 fővel indult első évfolyamon a kilenc magyar diák mellett egy amerikai résztvevő is van, ő egyenesen a napfényes Kaliforniából utazott Budapestre, hogy részt vehessen a kurzusunkon.

A képzés egy félévet ölel fel, ami 600 45 perces tanórát foglal magába, ebből 150 óra az iskolában zajlik, míg 450 órát külső gyakorlati helyszínen töltenek el a résztvevők. A fókuszban a naprakész ismeretek állnak, főként a modern nemzetközi színvonalú fine dining cukrászat adja a képzés gerincét, miközben a nemzetközileg is tapasztalt, magyar és külföldi cukrász szakemberekből álló oktatógárda irányításával az alapvető ismeretektől az aktuális trendekig terjed a tananyag. A kurzus során a tanulók többek között elsajátítják a tökéletes briós elkészítésének fortélyait, megismerkednek a kandírozott gyümölcsökkel és gyümölcs patékkal, de természetesen külön modul keretében a különböző csokoládétípusokkal, így például a gasztronómiába pár éve berobbant ruby csokoládéval is foglalkoznak. A fenntarthatóság fontos szempont a Culinary Institute of Europe egészének működésében, így a Cukrász Művészetek kurzust is átszövi ez a szemléletmód. A kurzus oktatói Nábelek Zsófia, Kiss Krisztián, Stephane Gerphagnon és Sarah Alwazir.

„Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy hosszas előkészületek után elindult Cukrász Művészetek képzésünk, amely egyedülálló a maga nemében. Az volt a célunk, hogy az angol nyelvű képzés magasfokú felkészültséget kínáljon hallgatóinknak, amit külföldön és itthon is kamatoztatni tudnak. Elismert oktatókból álló csapatunknak köszönhetően ezt sikerült is elérni” – mondta Béky Endre, a Culinary Institute of Europe intézményvezetője.

A Cukrász Művészetek képzés évente két alkalommal, februárban és szeptemberben indul kizárólag angol nyelven, a maximális létszám 15 fő. Az oktatás elméleti és gyakorlati órákra oszlik, előbbiek digitális és videós formában elérhetőek, így a kurzus egész időtartama alatt hozzáférhetőek a diákok számára.

Az államilag akkreditált képzésünk egy záróvizsgával ér végét, amelynek sikeres teljesítése esetén a diákok megkapják a Culinary Institute of Europe által kiállított tanúsítványt. Ez igazolja, hogy megfeleltek a kurzus követelményeinek, sikeresen befejezték a gyakorlatot és teljesítették a záróvizsgát. A tanúsítvány birtokában pedig Cukrászsegéd részszakma állami vizsgát tehetnek a résztvevők, hogy aztán egy vendéglátóhelyen folytathassák a karrierjüket, esetleg saját vállalkozást indítsanak.

A Culinary Institute of Europe-nál azonban a vizsga letétele után sem engedjük el a kurzust teljesítők kezét: az álláskeresésben is aktívan segítjük a diákjainkat hozzásegítve őket, hogy akár itthon, akár külföldön megtalálják a számukra tökéletes munkahelyet.