Skip to content

Culinary Institute of Europe

Szeptemberben indul első vegetáriánus szakács képzésünk!

Idén szeptemberben az országban elsőként angol nyelvű Vegetáriánus szakács képzést indít a Culinary Institute of Europe. A képzésünk célja, hogy a diákok az öthónapos kurzus elvégzését követően magabiztos szakmai tudással rendelkezzenek, amit hazai és külföldi vendéglátóhelyek konyháján is kamatoztatni tudnak. A képzés szakmai vezetője Ádám Csaba, a nemrég bezárt Olimpia étterem egykori séfje.

vegetáriánus szakács képzés

Szakács képzések a Culinary Institute of Europe-ban

A Culinary Institute of Europe első, Kulináris Művészetek elnevezésű képzése 2016-ban indult, amikor az alapító, Maki Stevenson séf felismerte, hogy bár igény lenne rá, Magyarországon mégis hiányzik a kulináris ételekre fókuszáló gasztronómiai felnőttképzés Budapestről. A Kulináris Művészetek képzés sikere azóta is töretlen, minden évben kétszer, szeptemberen és februárban indítjuk el az egyéves képzést magyar és angol nyelvű csoporttal. A nagy érdeklődésre való tekintettel 2022-ben két teljesen új és az országban egyedülálló gasztronómiai képzéssel bővítettük a kínálatunkat. Februárban elindítottuk az ország első angol nyelvű, akkreditált cukrászsegéd képzését Cukrász Művészetek néven, míg szeptembertől hiánypótló módon a tananyagból a húst teljesen nélkülöző, angol nyelvű Vegetáriánus Szakács képzéssel várjuk iskolánkban az érdeklődőket.

Vegetáriánus szakács képzés angol nyelven

A nemzetközi trendekkel összhangban Magyarországon is egyre többen mondanak le teljes egészében vagy csökkentik a húsfogyasztásukat, ez pedig az éttermek kínálatán is meglátszik. Amellett, hogy egyre több vegán étterem nyílik, szinte minden vendéglátóhelyen van vegetáriánus és vegán fogás is a menün. Ennek ellenére még kevés szakember van az országban, aki kimondottan a növényi alapú ételkészítésre specializálódott volna. A Vegetáriánus szakács képzésünk célja ezért, hogy felkészült, gyakorlati és naprakész tudással rendelkező szakembereket képezzünk ki.

„A Culinary Institute of Europe megalapításakor fontos inspirációt jelentettek a New York-i Natural Gourmet Institute-ban töltött éveim, ahol már húsz évvel ezelőtt is volt vegetáriánus és vegán szakácsképzés. Mára Magyarországon is egyre többen érdeklődnek a húsmentes táplálkozás iránt, ezért szerettük volna őket egy olyan kurzussal megszólítani, ahol úgy sajátíthatják el a szakmai tudást, hogy nem kell az elveikkel szembemenniük” – mondja Maki Stevenson, a Culinary Institute of Europe alapítója és igazgatója.

nagy konyha

A Culinary Institute of Europe oktatógárdája hazai és nemzetközi szakemberekből áll, akik minden esetben aktívan tevékenykednek a maguk területén, és valóban friss és hasznos tudást adhatnak át a diákoknak. A Vegetáriánus szakács program szakmai vezetője Ádám Csaba séf, a nemrég bezárt Olimpia étterem vezetője, aki már évek óta maga is vegetáriánus. „Fontosnak tartom megmutatni, hogy a húsmentes ételek nem a rántott sajtnál kezdődnek. A növények, zöldségek, gabonák, hüvelyesek önmagukban, hús nélkül is megállják a helyüket, miközben rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, amit eddig kevéssé használtunk ki. Vegetáriánus szakácsként az alapanyagok egy típusától ugyan eltekintünk, de ez számtalan lehetőséget nyújt más, korábban mellőzött alapanyagok kreatív és sokoldalú a tányéron” – fogalmazott Ádám Csaba séf.

Ezzel összhangban a tananyag részét képezi a gombákkal, hüvelyesekkel való munka, külön óra keretében foglalkoznak a diákok a növényi tejekkel és sajtokkal, de a fermentáció és a vegán cukrászat is téma lesz. A fenntarthatóság fontos szempont a Culinary Institute of Europe egészének működésében, kiemelt figyelmet kap a veszteséggazdálkodás, ami az alapanyagok beszerzésétől a lehető legteljesebb konyhai felhasználásig a teljes folyamatot áthatja ez a szemléletmód.

Karrier a szakács képzést követően

Az államilag akkreditált képzés egy záróvizsgával ér végét, amelynek sikeres teljesítése esetén a diákok megkapják a Culinary Institute of Europe által kiállított tanúsítványt. Ez igazolja, hogy megfeleltek a kurzus követelményeinek, sikeresen befejezték a gyakorlatot és teljesítették a záróvizsgát. A tanúsítvány birtokában Szakács részszakma állami vizsgát tehetnek a résztvevők, hogy aztán egy vendéglátóhelyen folytathassák a karrierjüket, esetleg saját vállalkozást indítsanak.

A Culinary Institute of Europe a vizsga letétele után sem engedi el a kurzusait teljesítők kezét: az álláskeresésben is aktívan segít a diákjainak hozzájárulva, hogy akár itthon, akár külföldön megtalálják a számukra tökéletes munkahelyet.