Skip to content

Culinary Institute of Europe

Kulináris Művészetek programunk 11. évfolyama sikeresen levizsgázott!

Egyéves Kulináris művészetek képzésünk 2016-ban indult, mostanra pedig már évente kétszer, szeptemberben és februárban kezdik meg tanulmányaikat a magyar és angol nyelvű csoportok. 2022 május-júniusában a Kulináris művészetek program 11. évfolyamának csoportjai az egyéves munka megkoronázásaként két vizsgavacsorán mutatták be, mit tanultak ez idő alatt.

Red soup asparagues eggs
Epres gazpacho és spárga saláta

A Kulináris művészetek programunk vizsgavacsoráinak kidolgozása a menütől kezdve a tálaláson át a szervizig teljes egészében a diákok feladata, így ilyenkor éles éttermi helyzethez hasonló környezetben, 30-40 vendég számára kell elkészíteniük a hat-hét fogásos menüt. A vizsgavacsorát tanáraink különböző szempontok szerint értékelik, így figyelembe veszik az ételek ízét, a tálalást, a konyhai munka összhangját, a felszolgálás minőségét. A sikeres vizsgavacsora és a Culinary Institute of Europe szigorú követelményeinek teljesítése után a diákok megkapják az intézmény tanúsítványát a program elvégzéséről. Ezzel a papírral a kezükben állami vizsgát tehetnek a szakácssegéd-résszakma megszerzése érdekében.

Kulináris művészetek program 11. – angol csoport

Az angol nyelvű csoport vizsgavacsoráján május 28-án a Spring Symphony fantázianevű ételsort kóstolhatták a vendégek. Elsőként házi kovászos kenyér érkezett az asztalokra vajjal, majd az amuse bouche paradicsomvíz volt. Ezt követte a Smooth Pink Joy elnevezésű leves, ami egy eper gazpacho volt, majd a saláta megidézte a tavaszt a tányéron, a vendégek spárgasalátát kóstolhattak yuzu pürével, quinoával és hollandi mártással. A főétel töltött bárányravioli, bárányjus, zöldborsókrém és zeller chips volt, végezetül az ételsort Gaia Goddess delight névre keresztelt, málnalapos csokoládé mousse tányérdesszert zárta le.

„Ez az élmény felnyitotta a szemem, hogy milyen kemény a konyhai munka és mennyire stresszes tud lenni. Nagyon tisztelem ezért a szakácsokat és mindenkit, aki étteremben dolgozik, a menedzsmentet is beleértve” – összegezte Zarah Qasim, mi volt a legmeghatározóbb élmény számára a Culinary Institute of Europe-ban tartott egy éve során.

Végzett diákok:

Duca Andrea
Krajcsovics Péter
Sándor Hunor
Szrnka Zsuzsanna Orsolya
Sarah Masood
Zara Qasim
Zwickl-Veres Kata

Kulináris művészetek 11. évfolyam angol csoport

Kulináris művészetek program 11. – magyar csoport

A magyar nyelvű csoport diákjai egy bisztróvacsorát álmodtak meg a vizsgájukra. A Kora Nyáresti Bisztró egy amuse bouche-sal indult, ami zelleres madártej, marinált angol zeller brunoise-val volt angol zellerropogóssal. Ezt követte egy különleges fekete kenyér (tintahal tintával színezett kovácsos kenyér) füstölt vajjal. Levesként gomba consommé-t szolgáltak fel a vendégeknek gombafasírttal, savanyított fürjtojással és zöldségekkel, amit aztán egy ricottás-spenótos ravioli követett vajmártással, parmezánhabbal. Főételként rozé kacsamellet készítettek, amihez gratin burgonyát és zsenge répákat párosítottak, ehhez pedig készült még egy fűszeres cseresznye szósz. Az ételsor lezárásaként először egy fűszeres mini macaron kacsamáj töltelékkel szolgált predesszertként, végül egy csodálatos eper, bodza, mogyoró tányérdesszert kompozíció búcsúztatta a vendégeket.

Ricottás-spenótos ravioli vajmártással, parmezánhabbal. Gomba consommé gombafasírttal, savanyított fürjtojással és zöldségekkel.

„Roppant szórakoztató, roppant tanulságos volt. Rengeteg tanultam, új ismeretségekre tettem szert, egy igazán komplex csomag volt, így nem csak egy papírral megyek haza, hanem nagyon sok baráttal és jó élménnyel” – így emlékszik vissza az elmúlt egy évre Duba Máté, a Kulináris művészetek magyar csoportjának végzett diákja.

Kulináris művészetek 11. évfolyam magyar csoport

Végzett diákok:
Bárd Attila
Báthory Nikolett
Dr. Lévai Adrienne
Dr. Pipei Szilvia
Duba Máté
Fitos István
Harkainé Dr. Kovács Mária
Horváth Anikó
Horváthné Orosz Márta
Matis Noémi
Medzihradszky Mihály
Scheirich Róbert
Szépe Zoltán
Tiba Fanni

Eper, bodza, mogyoró tányérdesszert