Skip to content

Culinary Institute of Europe

A száz gombócos fagylalt – fagylaltos grafikákból nyílik kiállítás a Culinary Institute of Europe-ban!

Áprilisban egészen új módon hódolunk a gasztronómiának a Culinary Institute of Europe-ban. Szeretettel meghívunk minden érdeklődőt Kovács Lehel: Anemoia – Nosztalgia egy sosem volt idő után című kiállításának megnyitójára április 21-én 18:00 órakor.

A kiállítást Révész Emese PhD. nyitja meg. A vendégek nemcsak a vizuális fagylaltokkal kell azonban majd beérniük, hiszen Kiss Krisztán cukrászséf külön erre az alkalomra különleges fagylaltkreációkkal készül, olyan izgalmas ízekkel, mint a sáfrányos sárgarépa, tejfölös uborkasaláta, vajas kenyér, klasszikus csokoládé.

A kiállítás grafikáinak alapjául szolgáló ötlet még 2018-ban fogalmazódott meg a művészben, aki a megszokott alkalmazott illusztrátori munkái mellett itt kizárólag a saját elképzelései szerint alkothatott, vizuálisan és tartalmilag egyaránt. A képek mindegyike a fagylalt és fagylaltról kialakult nézetek témáját járja körbe, miközben átszövi a reklámvilágra jellemző harsányság. Az első kép a száz gombócos fagyi volt az első kép a sorozatban, amely megszületett, miután abban az évben Lehel nem akarta elengedni a nyarat, pedig akkor már szeptember volt. Arra volt kíváncsi, hogy a fagylalt, miként válik a boldogság okozójává, milyen vizuális forma kapcsolódik a boldogsághoz és ehhez a tápanyagát tekintve teljesen értelmetlen ételhez. Az édességek olyan kémiai folyamatokat indítanak be a szervezetben, amelynek következtében jobb kedvünk lesz. A hagyományos fagylaltábrázolástól aztán eljutott az édességet szürreális köntösben megjelenítő illusztrációkig.

A Facebook esemény itt érhető el.

„Színekkel és formákkal kezdtem el ízeket kreálni. Célom volt, hogy olyan nosztalgikus érzetet keltsek, amely nem egy konkrét korba viszi vissza a nézőt, hanem egy olyan világ utáni vágyból táplálkozik, amely egy nyugalmi időszak és leginkább a gyermekkorra emlékeztet. Nosztalgia egy sosem volt idő után. Kíváncsian várom, hogy Kis Krisztián cukrász munkái milyen hatással lesznek a közönségre. Olyan fagylaltokat fog készíteni, amelyek nem hagyományosak, nem édesek ugyanakkor izgalmasak és finomak” – Kovács Lehel.

A kiállítás személyesen június 13-ig tekinthető meg előzetes telefonos egyeztetés alapján (06305700696), továbbá az eatartcollection.com oldalon lehet megtekinteni és egyúttal megvásárolni az összes képet.

A művészről:

Kovács Lehel Budapesten élő szabadúszó illusztrátor, munkái különböző hazai és nemzetközi újságokban, magazinokban jelentek meg. Megrendelői között megtalálható a New York Times, a The New Yorker, a Rolling Stone magazin, a Guardian, illetve a Los Angeles Times. Stílusa “álretró” és/vagy “gyermek pop-art” tele iróniával és humorral.